Na rynku znajduje się całe mnóstwo akcesoriów, dzięki którym zaparzyć możemy paragwajską herbatę Yerba Mate. Nic w tym dziwnego, że podczas wyboru napotykamy duży problem, szczególnie gdy dopiero rozpoczynamy swą przygodę z Yerbą. Warto więc poznać kilka najważniejszych cech produktów, by móc skompletować jakościowy i odpowiadający nam zestaw do Yerba Mate.

Na samym początku Yerba Mate

W skład całego zestawu przede wszystkim wchodzić powinna sama herbata. Ta Yerba, która pochodzi z Argentyny, posiada dużo subtelniejszy smak, posiada większe listki i mniejszą ilość pyłów. Paragwajska odmiana jest inna, jej smak jest intensywniejszy, efekt także jest bardziej wyrazisty, a same listki drobniejsze. Yerby, które pochodzą z Urugwaju oraz Brazylii posiada najdrobniejsze listki, a ich smak również jest łagodny, ale z całą pewnością najbardziej oryginalny.

Zestaw do Yerba MateAkcesoria do Yerba Mate

Zestaw do Yerba Mate to głównie naczynko i bombila. Tykwy, z których pije się Yerbę, wykonane są w stu procentach z naturalnych składników. Są to owoce rośliny, która nosi tę samą nazwę. Tykwy cieszą się sporą popularnością, co związane jest z właściwościami tego naczynka. Przyrządzana w nich Yerba zachowuje wszystkie swoje właściwości, a dzięki naturalnemu wnętrzu tykwy, są one jeszcze bardziej wydobywane. Ponadto, tykwy świetnie się prezentują i są bardzo lekkie, a także dobrze izolują ciepło, nie parząc przy tym dłoni. Innym rodzajem naczynka może być Palo Santo, czyli Święty pień. Jest to drzewo znajdujące się jedynie w Ameryce Południowej. Jednak zestaw do Yerba Mate, w którego skład wchodzi właśnie Palo Santo, może wiele zyskać. Naczynko to nadaje naparowi lekkiego smaku oraz aromatu, co uwielbiają miłośnicy Yerby. Wspomnieć należy również o ceramicznym naczynku. Jest ono najbardziej praktyczne, ze względu na konserwację. W zestawie do Yerba Mate znajdować się musi również bombila, czyli rurka zakończona filtrem, najczęściej siteczkiem. Bombila umożliwia swobodne picie herbaty. Nie przedostają się przez nią listki oraz pyłek.