Współczesne dzieci i nastolatki, coraz rzadziej sięgają po naturalne przekąski, zastępując je polepszanymi chemicznie słodyczami. Aby wspomóc zdrowy rozwój młodego organizmu, starajmy się już od najmłodszych lat, uczyć dzieci jedzenia warzyw i owoców.

Zdrowe nawyki

Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzieci powinny przyjmować każdego dnia minimum 400g świeżych owoców i warzyw. Rzadko które z nich, rzeczywiście spożywa taką dawkę naturalnych produktów. W dobie ciągłego pośpiechu i manipulujących reklam rodzice zaopatrują swoje lodówki w produkty długotrwałe, które nie wymagają dużej pracy przy przygotowaniu, często już umyte lub przyrządzone i gotowe do zjedzenia. Takie rozwiązanie nie jest najlepsze, szczególnie dla dzieci, które nie tylko powinny spożywać żywność zdrową i wolną od chemii, ale także powinny uczyć się poprawnych nawyków żywieniowych oraz samodzielnego przygotowywania posiłków. Warzywa i owoce w diecie malucha powinny stanowić bazę, która zapewnia dziecku utrzymywanie prawidłowego poziomu witamin, flawonoidów, makroelementów, błonnika oraz antyoksydantów. To właśnie tak zbilansowany koktajl witaminowy zapewni młodemu pokoleniu zdrową przyszłość.

soki nfcNajtrudniejszy pierwszy krok

Przygotowanie dania składającego się jedynie z warzyw, nie musi być pracochłonne ani męczące. Wystarczy, że jeden z posiłków zastąpią zdrowe i sycące soki nfc. Taki zdrowy sok, to utworzony w procesie tłoczenia świeżych owoców lub warzyw, delikatnie pasteryzowany napój, zawierający niezliczoną ilość witamin oraz naturalnych makroelementów. Aby go przygotować, nie potrzebujemy zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup takiego soku, szukajmy go przede wszystkim w chłodnych miejscach dobrego sklepu, z krótką datą przydatności oraz opisem produktów użytych do stworzenia takiego napoju. Soki nfc pochodzące nie z koncentratu, ale z mechanicznego wyciskania miąższu wraz z płynem zawartym w owocu/warzywie, charakteryzuje mętny osad na dnie butelki, który świadczy o wysokiej zawartości cennych dla ludzkiego organizmu składników.

Pod ścisłą ochroną

Soki nfc produkowane w Unii Europejskiej, są ściśle kontrolowane i posiadają znacznie większe restrykcje dotyczące używanych owoców i techniki wytwarzania. Podczas kupowania tego typu soku, warto wybrać taki, który produkowany jest z lokalnych i sezonowych owoców. Może to stanowić dobrą gwarancję świeżości napoju oraz wiedzy na temat każdego produktu użytego do tłoczenia soku. Co więcej, przy własnym tworzeniu soku nfc, pamiętajmy o zakupie owoców lub warzyw ze sprawdzonego źródła, najlepiej bez użycia pestycydów i innych dodatków chemicznych. Dobre nawyki żywieniowe, potrafią procentować przez całe nasze życie. I tak w myśl starego powiedzenia „Kto przed snem jabłko zażywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem”, powinniśmy spożywać chociaż jedną szklankę takiego soku dziennie, aby uchronić swój organizm przed przedwczesnym starzeniem się i utratą zdrowia.