Domowy chlebek

Czy upiec chleb w domu to trudna rzecz? Sprawa nie jest taka prosta jak by się mogło wydawać. Potrzeba odrobinę zakwasu, foremki, dwie ręce i dużo, bardzo dużo cierpliwości. Moda na chleb z własnego pieca stała sie bardzo powszechna. I nic w tym dziwnego. Chleb z własnego pieca ma swój niepowtarzalny zapach, wspaniale smakuje i jest bardzo zdrowy. Nie zawiera bowiem polepszaczy i konserwantów. I nigdy się nie znudzi. Chleb może być różny. Słony, słodki, ziołowy, ziarnisty, ciemny, biały z dodatkami lub bez, na drozdżach lub zakwasie. Prawdziwa sztuka  to pieczenie chleba na zakwasie, z pełnoziarnistej, żytniej mąki. Jego wartośc polega na tym, że jest długo świeży i ma niezrównany smak. Własny chleb to zmiana sposobu odżywiania. To zupełnie nowe zapachy w domu. To nowa przyjemność dla całej Twojej rodziny i jej podniebienia. Taki chlebek na zakwasie ma bardzo dużo wartości odżywczych. I bardzo mało kalorii. Jedna kromka razowego chleba na zakwasie ma tylko 68 kalorii. Więcej czasami mają dodatki do tej kanapki. Najzdrowsze pieczywo jest pieczone na zakwasie,gdyż zazwyczaj jemy go mniej i bardziej się nim jadamy, a przy tym dostarcza cenne dla organizmu składniki odżywcze.Chleb dostarcza organizmowi: węglowodanów złożonych (źródło energii), białko roślinne oraz błonnik (jeśli chleb został upieczony z mąki nieoczyszczonej), wiele witamin z grupy B i E, składniki mineralne – żelazo, magnez, miedź, cynk, fosfor.Błonnik zawarty w chlebie, usuwa z przewodu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii oraz normalizuje florę bakteryjną. W chlebie ciemnym jest dwukrotnie więcej błonnika, czy witamin niż w chlebie jasnym. Można by jeszcze wiele pisać o walorach, ale jeszcze lepiej zakasać rękawy i do roboty.