Z czego produkuje się cydr?

Dzisiaj w polskich sklepach można już bez problemów zakupić cydr. Ten wyśmienity napój alkoholowy, który nazywany jest również jabłecznikiem, zyskał sobie szerokie grono wielbicieli. Jak nietrudno się domyślić, cydr powstaje z jabłek. Aby jednak móc rozkoszować się jego wspaniałym smakiem, owoce te muszą przejść przez złożony proces produkcyjny.

Do cydru wykorzystuje się określone gatunki jabłek dobierane pod względem ich kwasowości oraz zawartości taniny, aby uzyskać odpowiedni smak i aromat. Istnieją nawet specjalne odmiany cydrowe, ale dzisiaj producenci stosują głównie popularne jabłka deserowe, przeważnie mieszanki różnych odmian. Do wytworzenia cydru stosować można zarówno jabłka świeżo zerwane, jak i również te leżakujące wcześniej w chłodniach.

cydr

Zgodnie z definicją stosowaną w prawie cydrem nazywa się napój, którego bazą jest tak zwany nastaw, czyli mieszanina jabłek, moszczu i soku jabłkowego, również może on zawierać wodę, drożdże, pożywki lub spożywcze kwasy oraz wybrane substancje słodzące.

Proces produkcyjny rozpoczyna się od umycia i posortowania jabłek. Następnie są one rozdrabniane i wyciska się z nich sok. W tym celu wykorzystuje się specjalne prasy czy dekantery. Sok razem z miąższem jabłkowym, który także przedostaje się do niego podczas wyciskania, tworzy tak zwany moszcz. Podlega on następnie klarowaniu i fermentowaniu. W tym celu stosuje się specjalne gatunki drożdży Saccharomyces cerevisae i Saccharomyces bayanus, z kolei usuwa się drożdże dzikie Hanseniaspora uvarum, które odpowiadają za powstawanie w procesach fermentacyjnych kwasu octowego. Stabilizację struktury kwasowej wykonuje się z użyciem bakterii Oenococcus oeni, które łagodzą zbyt kwaśny posmak i zabezpieczają napój przed fermentacją spontaniczną, która może zepsuć jego smak. Na sam koniec cydr jest filtrowany, aby oddzielić osad.

Efektem jest napój o jabłkowym smaku, słodki, gorzkocierpko-słodki, gorzki albo gorzkocierpki. Ze względu na niską zawartość cukru w moszczu jabłkowym cydr jest niskoprocentowy – zazwyczaj ma 2-4% alkoholu, ale w wytrawne cydry mogą mieć nawet do 8% alkoholu.

Jeżeli chcesz sprawdzić czego jeszcze nie wiedziałeś (lub wiedziałeś), o cydrze - koniecznie zapoznaj się z tym poradnikiem: http://www.winodomowe.pl/Szesc-rzeczy-ktore-warto-wiedziec-o-cydrze-news-pol-1457424213.html