Zapomniane wędliny o wyjątkowym smaku

W czasach, gdy sklepowe półki uginają się od ciężaru efektownie wyglądających wędlin, przygotowanych z wysokogatunkowych mięs tj. schab, szynka czy polędwica, wyroby mięsne z podrobów popadają w zupełną niełaskę.

Salceson, kaszanka, pasztetowa czy nawet pasztet, to dziś produkty drugiej kategorii, po które większość osób sięga rzadko lub w ogóle. Tymczasem są to wyroby, charakteryzują się niezwykle oryginalnym i bardzo intensywnym smakiem oraz doskonałymi właściwościami odżywczymi – są bogate nie tylko w białko, ale także w inne, wartościowe substancje, występujące w podrobach zwierzęcych. Oczywiście smak i jakość tego typu produktów w dużym stopniu zależy od sposobu ich przygotowania oraz jakości półproduktów użytych do ich wyrobu. Jeśli trafimy na dobrego producenta, być może ponownie na nowo odkryjemy wyjątkowy smak tego typu wędlin. A które z nich są najsmaczniejsze?

Kaszanka

kaszankaTo klasyczny wyrób mięsny produkowany z krwi zwierzęcej (zwykle krwi wieprzowej), podrobów (wątroba, płuca, ozorki itp.), skórek i tłuszczu zwierzęcego z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub kaszy gryczanej. Kaszanka swój oryginalny smak zawdzięcza nie tylko głównym składnikom użytym do jej produkcji, ale także charakterystycznej mieszance przypraw (sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek, niekiedy cząber) oraz tradycyjnej metodzie wyrobu. Niewątpliwym atutem kaszanki, obok oryginalnego smaku, jest również bogactwo wartości odżywczych, jakie dostarcza jedna porcja takiego produktu. Kaszanka to dobre źródło błonnika, łatwo przyswajalnego białka, a także szeregu pierwiastków korzystnie wpływających na wiele funkcji ludzkiego organizmu.

Salceson

To następny po kaszance, bardzo charakterystyczny wyrób mięsny, w sposób tradycyjny przygotowany w żołądku wieprzowym lub pęcherzu wołowym, z peklowanego mięsa – zwykle jest to głowizna, z dodatkiem ozorów, skórek i podrobów zwierzęcych tj. serca czy nerki. Elementem charakterystycznym salcesonu jest przezroczysta galaretka, która spaja ze sobą fragmenty mięsa i podrobów, nadając całości wędliny niezwykle efektowny wygląd. Produkuje się wiele rodzajów salcesonów, które podobnie jak kaszanka, oferują niezwykle intensywny i oryginalny smak oraz mnóstwo cennych dla człowieka właściwości odżywczych. Salceson jest dobrym źródłem białka, tłuszczy zwierzęcych i niektórych pierwiastków, w tym łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka żelaza.

Obok wymienionych wędlin, warto wspomnieć także o takich wyrobach mięsnych jak pasztetowa czy pasztety, do których produkcji również wykorzystuje się podroby zwierzęce, głównie wątrobę.