Ekologiczne pudełka z bagassy!

W czasach, gdy ekologiczne rozwiązania mają coraz większe znaczenie ważne jest, aby ograniczać zużycie plastiku i innych materiałów, które nie są przyjazne środowisku. Dużą popularnością cieszy się w ostatnim czasie jedzenie na wynos, dlatego zużywanych jest dużo jednorazowych pojemników. Warto zainteresować się czym są opakowania z trzciny cukrowej i dlaczego warto je stosować.

Zrezygnuj z plastiku!

Najważniejsze jest, aby całkowicie wyeliminować plastik. Restauracje oraz inne lokale gastronomiczne dążą do tego, aby przyciągnąć do siebie jak największą liczbę klientów. Jednym z kroków, które mogą poczynić, aby osiągnąć ten cel, jest używanie tylko ekologicznych pudełek, które nie zaśmiecają naszej planety. Opakowania z trzciny cukrowej wytwarzane są z przerobionego odpadu trzciny cukrowej, czyli bagassy. Ze względu na swoje właściwości są wykorzystywane coraz częściej przez firmy gastronomiczne i zbierają bardzo pochlebne recenzje. Klienci również są zadowoleni z opakowań, a jedzenie w żaden sposób nie traci walorów smakowych. Warto podkreślić, że opakowanie z trzciny cukrowej jest równie lekkie jak plastik i nie sprawia problemów w magazynowaniu. Właściciele firm cateringowych również powinni się zainteresować tematem tych opakowań, ponieważ może być to korzystne dla prowadzonego przez nich biznesu.

Ekologiczne pudełka z bagassy!Zalety bagassy

Pod wieloma względami opakowania z trzciny cukrowej wyróżniają się na tle konkurencji, poniżej zostały wymienione najważniejsze zalety. Przede wszystkim nie ma żadnych ograniczeń, aby były używane w mikrofalówce. Bardzo często nieskonsumowane posiłki są wkładane do kuchenki mikrofalowej w późniejszym czasie, a więc jest to ważny argument, który przemawia za bagassą. Możliwe jest również wkładanie do zamrażalnika. Opakowanie z trzciny cukrowej nie straci swoich właściwości i nadal będzie dobrze przechowywało pożywienie. Opakowanie cechuje się również długą odpornością na wodę, od 12 do 24 godzin posiłek może być przechowywany bez obaw, że pudełko nasiąknie i zacznie robić się miękkie. Zużyte opakowanie powinno się wyrzucić do pojemnika przeznaczonego na bioodpady. Według udostępnianych danych, opakowania z trzciny cukrowej rozkładają się od 45 do 60 dni, a więc nie jest to długi czas w porównaniu z plastikiem.
Mając na uwadze dobro naszej planety każdy powinien dbać o jej czystość. Używanie jedynie biodegradowalnych pudełek na żywność będzie jednym z objawów pozytywnego i ekologicznego zachowania. Pojemniki z bagassy mają świetne właściwości i ich użycie może okazać się strzałem w 10!