O kawie w kuchni

Wiele osób pija kawę niejako z przyzwyczajenia, zapominając jednak o tym, że nie każda filiżanka kawy będzie zdrowa oraz odpowiednia dla naszego organizmu. W wielu przypadkach kawa spada do rangi napoju, bez którego co prawda nie wyobrażamy sobie żadnego dnia, ale na który nie poświęcamy za wiele czasu – zarówno pod względem wyboru rodzaju i marki kawy, jak również sposoby jej przygotowania. To z kolei powoduje, że niezwykle popularna staje się w wielu kręgach kawa rozpuszczalna, według kawoszy – niewiele mająca wspólnego z prawdziwą kawą. Czym zatem jest ta „właściwa kawa”, jak ją wybierać i dlaczego kawa mielona New York będzie dla nas bardziej odpowiednia od większości dostępnych w sklepach kaw? Sprawdźmy!

Zdrowie przede wszystkim

młynek do mielenia kawy

Na początek warto wiedzieć, że kawa mielona New York jest przede wszystkim o wiele zdrowsza od kawy rozpuszczalnej. Wynika to przede wszystkim w faktu, ze w ten drugiej, aby mogła ona zachować świeżość, smak oraz aromat, znajduje się sporo konserwantów i innych substancji niekoniecznie pozytywnie wpływających na zdrowie naszego organizmu. W przypadku kawy mielonej New York zwykle wiemy, kiedy minął okres przydatności do spożycia – i jest on krótszy z uwagi na formę kawy – ponieważ smak i zapach kawy po prostu przestają być intensywne. Z tego powodu kawa mielona New York powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu, najlepiej w lodówce bądź innym, chłodnym miejscu.

Smak i aromat

Każdy kawosz zdaje sobie sprawę z tego, że kawa nie jest tylko do picia – świetnie sprawdza się również w przypadku przygotowania rozmaitych potraw, zwłaszcza deserów. Jednakże warto mieć na uwadze, że w tym przypadku dobrej jakości kawa mielona New York sprawdzi się o wiele lepiej od każdej kawy rozpuszczalnej, bo pozwoli zaparzyć aromatyczny i mocno skoncentrowany napój, który potem świetnie urozmaici klasyczny smak ciasta albo lodów. Co więcej, kawa pozyskiwana w ten sposób może mieć różne aromaty i smaki, dlatego każdy może wybrać taką intensywność kawy oraz jej gorzkość – inspirowaną domieszką robusty – jaka będzie idealna do planów z nią związanych.