W racjonalnym żywieniu należy zwracać uwagę na wszystkie produkty spożywane w ciągu dnia. Nie warto rezygnować przy tym z deseru, ponieważ może on być smaczny i zdrowy. Nie tylko owoce Najczęściej polecanymi przekąskami na deser są owoce. Spożywane na surowo mają duże walory smakowe, a o ile nie pochodzą ze skażonych terenów, na pewno są również bardzo zdrowe. Oprócz tego można też zdecydować się na desery innego rodzaju. Różne dania z sera i mleka także są mile widziane w racjonalnym odżywianiu. Zwraca się uwagę na to, że ich duża kaloryczność ze względu na zawartość tłuszczu nie może być powodem, by rezygnować z tego wartościowego źródła wapnia i witamin. Dostarczenie optymalnej ilości składników tego typu na co dzień bywa dość trudne, dlatego jeśli nie ma szczególnych przeciwwskazań, można skusić się na mleczny deser. Desery domowe Nie ma powodów, dla których nie można przystroić mlecznego deseru świeżymi owocami (takie są najlepsze, by deser był nie tylko smaczny, ale i zdrowy). Dania, które spożywamy po obiedzie nie muszą, a wręcz nie powinny być ciężkostrawne. Do potraw lekkostrawnych na deser można zaliczyć między innymi galaretkę, kisiel czy budyń. Takie potrawy będą zdrowsze, jeśli zamiast kupować je w sklepie, zdecydujemy się na własnoręczne przygotowanie „od podstaw”. Jednym z bardziej prostym deserem jest na przykład kisiel cytrynowy. Do jego przygotowania wystarczą dwie cytryny, kilka łyżek cukru (jeśli ktoś lubi), dwie łyżki mąki ziemniaczanej (konieczny składnik wszelkiego typu kisieli) i trzy szklanki wody. Jeśli ktoś chce, można także kupić kandyzowaną skórkę cytrynową do dekoracji. Dobrze jest najpierw jest ugotować otartą skórkę cytrynową, a potem dopiero dodać wyciśnięty sok. Następnie dodajemy mąkę, rozprowadzoną w małej ilości wody (tak jak robi się to w przypadku kisielu ze sklepu). Tak przygotowane danie będzie na pewno zdrowsze, ponieważ oprócz tego, iż nie zawiera sztucznych barwników, ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest świeże. Elegancko podane na pewno spełni wymagania każdej osoby. Deser narodowy Warto wiedzieć, że swoje specjalne danie na deser posiada każdy kraj. Na uwagę zasługuje Bułgaria, gdzie popularny jako danie na podwieczorek jest jogurt ze słodkimi dodatkami lub wypieki z odrobiną bryndzy.