Wątróbka z jabłkiem

Lubicie wątrobę? Nie? Ja też. Czasami przed oczami pojawia mi się koszmar dzieciństwa- wielka, gorzka, parująca, smażona wątróbka wieprzowa z nijaką cebulą na wierzchu. Tak bardzo zraziłem się do tego produktu, że unikałem go przez kolejne dwadzieścia lat. Do czasu, gdy moja przyjaciółka uraczyła mnie bardzo dobrym daniem. Ku mojemu zdziwieniu, była to właśnie moja znienawidzona wątróbka, ale w zupełnie innym wydaniu. W tej wersji uraczyłem się wątróbką drobiową, która ma delikatniejszy smak (ideałem jest hodowana na wolnym wybiegu, bez antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu, które zmieniają smak). Sekretem dobrego dania z wątróbki jest jej wysoka jakość i wcześniejsze płukanie, aby pozbyć się goryczy. Zanim zabierzemy się za gotowanie należy dzień wcześniej oczyścić ją z błon i zanurzyć w mleku, lub maślance (można rozwodnić, jeżeli jest za gęsta. Nie solimy). Składniki: -1 kg wątróbki drobiowej -2 cebule żółte -2 cebule czerwone -3 ząbki czosnku -3 kromki chleba razowego (musi być razowy, a nie zwykły chleb barwiony karmelem na ciemno) -jabłko (szara reneta, lub złota reneta- najlepiej pachną) -olej rzepakowy -liście laurowe -ziele angielskie -pieprz -sól -cukier -majeranek -masło Przyrządzanie: Moczoną w mleku, lub maślance wątróbkę należy osuszyć. Następnie smarujemy ją olejem, lekko solimy i wrzucamy na patelnię. Lekko smażymy z każdej strony. Po obsmażeniu wrzucamy całość do garnka. Zalewamy wrzątkiem (aby trochę przykryć całość) i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, cukier (szczyptę) oraz pokrojone na ćwiartki jabłko (można je wcześniej nieco podpiec). Cebule i czosnek kroimy na pióra i smażymy na maśle. Dodajemy do wątróbki. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy pokruszony chleb razowy, który zagęści sos (chleb można zastąpić czterema łyżkami otrębów pszennych). Po dziesięciu minutach doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia. Podajemy z chlebem, ziemniakami, albo kaszą wiejską. Takie danie świetnie komponuje się ze szklanką piwa i na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom podrobów ;)