Ile kosztuje otwarcie sklepu ze zdrową żywnością?

Sklepy ze zdrową żywnością stają się coraz bardziej modnym miejscem zaopatrywania się w artykuły spożywcze wolne od jakichkolwiek substancji chemicznych. I choć produkty ekologiczne same w sobie nie należą do najtańszych to jednak ich zapotrzebowanie z miesiąca na miesiąc coraz bardziej rośnie. Ten trend jest w szczególności zauważalny w dużych miastach, liczących więcej niż 100 tysięcy mieszkańców.

Aby jednak sklep ze zdrową żywnością zachęcał do odwiedzania, powinien charakteryzować się odpowiednią atmosferą oraz wystrojem. Wszystko dlatego, że dla potencjalnych klientów równie istotny jest asortyment placówki, jak i jej wnętrze. Aby zapewnić sobie możliwie jak największe zyski, sprzedawane artykuły żywieniowe powinny być właściwie zaprezentowane – tak, aby przykuwały uwagę. Zdobycie zainteresowania potencjalnego konsumenta stanowi bowiem połowę sukcesu.

Sklep ze zdrową żywnością - czym powinien się cechować?

sklep ze zdrową żywnościąWiele osób zastanawiających się nad otwarciem sklepu ze zdrową żywnością zastanawia się, z jakimi kosztami początkowymi musi się zmierzyć. Otóż, wbrew ogólnie przyjętym przekonaniom, zainicjowanie takiej placówki wcale nie musi wiązać się z horrendalnymi wydatkami. W pierwszej fazie wystarczający okaże się kapitał w wysokości 30-40 tysięcy złotych. Nieco gorzej sytuacja może przedstawić się w sytuacji, gdy do uruchomienia działalności potrzebujemy specjalnie przeznaczonego w tym celu lokalu. Jak pokazują przepisy, do otwarcia ekologicznego sklepu konieczny jest lokal o powierzchni co najmniej 60 metrów kwadratowych. Wówczas trzeba przyjąć założenie, że kapitał początkowy powinien wynosić około 40-50 tysięcy złotych więcej. Oprócz wynajmu lokalu, konieczne będzie również jego urządzenie oraz przystosowanie do ekologicznej działalności handlowej. Do tego trzeba będzie doliczyć koszty związane z jego utrzymaniem. A zatem prąd, gaz i woda wyliczana na podstawie rzeczywistego zużycia.

O czym należy pamiętać?

Otwierając sklep ze zdrową żywnością, musimy również pamiętać o zakupie kasy fiskalnej, której koszt zazwyczaj opiewa na wartość od 3,5-5 tysięcy złotych. W świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawnych, każdy kto prowadzi zarobkową sprzedaż detaliczną, zobowiązany jest do posiadania kasy fiskalnej. Kolejnym, równie istotnym elementem wyposażenia tego typu placówki jest waga z drukarką.

Chcąc otworzyć sklep ze zdrową żywnością musimy wziąć pod uwagę również takie elementy jak wyposażenie. A zatem regały, lady chłodnicze czy meble sklepowe, których koszt zakupu znajduje się w przedziale między 10 tys. złotych a 40 tys. złotych.


Wpis przygotowany we współpracy z sklepem Oct-Opus.net