Planowanie menu nigdy nie było rzeczą łatwą, dlatego warto trzymać się kilku wskazówek. Obecnie nie możemy narzekać, iż jakiegoś produktu nie ma w sklepie, dlatego codzienne menu może być o wiele bardziej zróżnicowane. Samo urozmaicenie posiłków jednak nie wystarczy, jeśli nie wiemy w jaki sposób to zrobić. Jak wszyscy zapewne wiedzą, spożywanie trzech posiłków dziennie to absolutne minimum. Lepiej jest rozłożyć to na pięć posiłków, co jak wiadomo pozytywnie wpłynie na zdrowie – mniejsze obciążenie układu pokarmowego to jedna z wielu korzyści. Warto pamiętać, by każde danie było urozmaicone samo w sobie, ale nie należy patrzeć wyłącznie na tą jedną część menu. Trzeba rozpatrzyć to całościowo, ponieważ w ciągu dnia należy dostarczyć wszystkie potrzebne składniki. Problematyczne są na przykład aminokwasy. Jak niektórzy twierdzą, białko roślinne nie jest pełnowartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich potrzebnych do budowy komórek zwierzęcych, aminokwasów. Kiedyś nawet sądziło się, iż należy dostarczać wszystkie aminokwasy w tym samym czasie. To właśnie w tym okresie twierdzono, że pełnowartościowym posiłkiem jest na przykład makaron z serem i pod tym kątem planowano jadłospisy. Dziś już wiemy, iż aminokwasy, które nie zostały użyte do budowy białek nie zostają od razu usunięte, tylko jeszcze przez jakiś czas krążą we krwi. To pozwala nam na bardziej różnorodne potrawy i zastanawiać się jedynie trzeba nad tym, jak dostarczyć wszystkich potrzebnych wartości odżywczych w ciągu całego dnia, a nie w jednym posiłku. Mimo to nie należy spożywać przez cały dzień wyłącznie jednej potrawy. Jedząc na śniadanie produkty z nabiału, na obiad warto zjeść coś, co dostarczy nam nieco innego białka, na przykład rybę lub kurczaka. Oczywiście nie może być to jedyny składnik dania. Na obiad – i nie tylko – warto zjeść coś, co dostarczy nam białka, tłuszczu, węglowodanów i witamin. Ponadto w ciągu dnia należy zjeść nie tylko surówkę, ale także sałatkę. Gotowane warzywa także mają wiele wartości odżywczych (szczególnie jeśli zdecydujemy się na gotowanie na parze) a dodatkowo są mniej ciężkostrawne, co może mieć znaczenie w przypadku niektórych chorób.