W jadłospisie, oprócz owoców i warzyw, powinny znaleźć się zboża. Ziarno zbóż Patrząc na obecną piramidę żywieniową nietrudno zauważyć, iż ziarna zbóż powinny być podstawą codziennej diety. Ale na pewno nie można opierać swojego planu żywienia tylko na białym pieczywie, które jest lubiane przez wiele osób, jednak  w większości przypadków nie jest wskazane. Osoby dbające o zdrowie wybiorą raczej chleb razowy. Niektórzy nawet wybiorą pieczenie chleba samodzielnie, co obecnie jest coraz bardziej modne. Nie każdy chleb tak samo zdrowy Pamiętać trzeba, że białe pieczywo zawiera bardzo mało błonnika. Robione jest z białej mąki, która nie zawiera praktycznie żadnych składników z wyjątkiem złożonego cukru. Tymczasem całe ziarno zawiera wiele witamin z grupy B. Witamina B6 jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Jak wiele witamin z grupy B pomaga sprawnie działać systemowi nerwowemu. Przyjmowanie jej w pożywieniu może więc nie tylko uchronić nas przed chorobą Parkinsona, ale także przed depresją. Dziennie powinniśmy zjadać około dwóch miligramów witaminy B6. Wszelkie witaminy najlepiej jest przyjmować w formie naturalnej. Mąka nieoczyszczona zawiera o wiele więcej tej witaminy niż ta śnieżnobiała. Ziarno kukurydziane Nie tylko ziarno rodzimych zbóż uznaje się za wartościowe. Innym wartościowym ziarnem jest na pewno kukurydza. Choć produkuje się z niej na przykład syrop kukurydziany, lepiej jest jednak spożywać ją na surowo lub gotowaną. Kukurydza jest bogatym źródłem selenu. Mówi się, iż kilka łyżeczek płatków kukurydzianych dziennie może dostarczyć nam go tyle, ile wymaga dzienne zapotrzebowanie. Jednak i w tym stwierdzeniu jest pewna pułapka. Otóż często zapomina się, iż selen rozkłada się, jeśli owe płatki posłodzimy. Dlatego wielbiciele słodkich płatków na śniadanie powinni jednak powstrzymać się przed dodawaniem cukru. Pszenica nie dla wszystkich Jedynym problemem związanym ze zwiększeniem w diecie ilości produktów zbożowych może być uczulenie na gluten. Jednakże w sklepach ze zdrową żywnością można dostać produkty bezglutenowe. Ponadto tylko pszenica, żyto i jęczmień zawierają gluten, dlatego inne zboża można już spożywać bez obaw, o ile na przykład zasiejemy je samodzielnie (zakup produktu z mąki owsianej jest ryzykowny, ponieważ może on zawierać śladowe ilości innych zbóż).