Istnieje kilka zasad, które warto wprowadzić w życie, jeśli chcemy, by nasze posiłki były zdrowe. Czy tylko witaminy? Choć w wielu poradnikach na temat żywienia często możemy znaleźć informacje, jak ważną rolę w naszym organizmie pełnią witaminy, to nie warto zapominać o innych składnikach niezbędnych dla zdrowia. Równie ważne co witaminy są dla nas składniki budulcowe, czyli różnego rodzaju białka. Niezbędne są również cukry, które dodają nam energii. Oczywiście najbardziej dla nas odpowiednie są cukry złożone, dłużej rozkładające się w przewodzie pokarmowym. To zapewnia nam energię na dłużej i nie obciąża bardzo ważnego organu – trzustki. Urozmaicenie jest istotne, ale… Racjonalne odżywianie to nie tylko dbanie o to, by codzienne jedzenie było urozmaicone. Warto także zadbać, by było ono świeże, ponieważ tylko wtedy posiada wszystkie wartości odżywcze. Błędem jest więc zostawianie posiłków na następny dzień – lepiej przygotować idealną porcję na jeden raz. Oprócz utraty wartości odżywczych dany produkt może po prostu się zepsuć, dlatego nie warto przechowywać niezakonserwowanego jedzenia zbyt długo. Ilość masła w maśle Obecnie, choć wprowadzono odpowiednie regulacje, można jeszcze natrafić na tak zwane produkt zafałszowane. Nierzadko natrafiamy na przykład na masło ekstra, które wcale nie jest produktem za który się podaje. Łatwo poznać oszusta – prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki jest naprawdę twarde i trudno jest je rozsmarować. Mix masła i margaryny rozsmarować jest już bardzo prosto. Ale margaryna sama w sobie nie zawiera witamin, za to jest tańsza w produkcji. Nie warto jednak jeść jej zbyt często. Dlatego tak ważny jest zakup niezafałszowanego masła, które zawiera między innymi witaminę A i D. Cenne jajko Jajka zawierają wszystkie wartości odżywcze. Obecnie rzadko zdarza się, iż jajko ze sklepu jest nieświeże lub zalęgnięte. Warto jednak kupować je tam, gdzie przywożony jest zawsze świeży towar. Ponadto jajka z chowu klatkowego, zwykle najtańsze, nie powinny być spożywane na surowo. Do tego celu lepiej użyć jajek z wolnego wybiegu, oznaczonych numerem 1 lub ekologicznych oznaczonych numerem 0. Świeżość jajka można poznać wrzucając je do wody. Najświeższe leży na dnie. Jeśli jajko pływa po wierzchu, to najlepiej jest je wyrzucić, ponieważ nie nadaje się ono do spożycia.