Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem, czy jednak warto je jeść? Ziemniak zdrowy, ale… W Polsce ziemniak często króluje na stole. I wbrew pozorom to bardzo dobrze, jednak dla zdrowia lepiej byłoby przygotowywać go nieco inaczej niż tradycyjnie. Na pewno nie jest zdrowe spożywanie ziemniaków w formie smażonych frytek czy chipsów. Nawet jeśli przygotowujemy te produkty domowymi sposobami, to będą one dosyć tuczące a nawet szkodliwe, jeśli nie użyjemy oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Ziemniak z witaminami Ziemniaki pełnią ważną rolę w diecie, zwłaszcza wtedy, gdy nie jest ona zbyt urozmaicona. Choć nie każdy lubi i chce jeść kartofle, to nie sposób zaprzeczyć, iż mają one wiele witamin, między innymi A i wiele z grupy B, a także PP i C. Zwłaszcza ta ostatnia jest ceniona, aczkolwiek trzeba pamiętać, iż nie jest ona zbyt odporna na temperaturę. Jednak nawet po ugotowaniu ziemniaków zostaje je jeszcze trochę, jeśli więc ktoś je ich dużo nie powinien mieć problemów z niedoborem. Jak wiadomo do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą i witamina C i witaminy z grupy B. Co za tym idzie, ziemniaki gotowane w dużej ilości wody nie mają już tak wiele tych cennych składników. Bardziej prawidłowym sposobem przygotowywania kartofli jest więc gotowanie ich na parze. Nie dotyczy to jednak młodych zielonych ziemniaków. Takie jak najbardziej należy gotować w większej ilości wody, by pozbyć się solaniny - substancji, która niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ponadto takie ziemniaki należy obierać dosyć grubo, by usunąć jak najwięcej „zieloności”. Ziemniak codziennie Ziemniaki są dobrym pokarmem nie tylko dla osób dorosłych. Można podawać je także dzieciom i to niemal codziennie, jednak ich ilość nie powinna być za duża, ponieważ należy wprowadzać do diety także inne warzywa. Oprócz wymienionych już witamin ziemniaki to także źródło białka i oczywiście skrobi, czyli złożonego cukru. Niektórzy uważają, iż kartofle mogą być tuczące, jednak trzeba pamiętać, iż cukry złożone są zazwyczaj bardziej odpowiednie dla naszego organizmu, ponieważ nie rozkładają się od razu w przewodzie pokarmowym. Ziemniaki zawierają także błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.