Owoce to bardzo ważny składnik diety, spożywanie ich codziennie jest konieczne, by wzbogacić menu o cenne witaminy. Na co dzień powinniśmy spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców. Chociaż owoce sezonowe, które traktujemy jako przekąskę mogą wydawać się nam mniej wartościowe od egzotycznych, to jednak nie warto zapominać, że te krajowe także pomagają nam uniknąć wielu chorób. Mimo to najważniejsze jest oczywiście, by codziennie spożywać przynajmniej kilka owoców. Oto kilka najczęściej jadanych. Jabłka są chyba najbardziej popularnym owocem. Smaczne są zarówno papierówki, pojawiające się najwcześniej, jak i późniejsze odmiany. Wartościowym składnikiem jabłek jest przede wszystkim błonnik, który chroni przed różnymi schorzeniami nie tylko nasz przewód pokarmowy, ale i krwionośny (dobroczynny wpływ błonnika na organizm to między innymi zmniejszenie poziomu cholesterolu). Zalecane jest spożywanie co najmniej jednego dziennie. Często jabłko jest traktowane jako przekąska, choć dla zdrowia lepiej jest, gdy jemy nie całe, a starte. Cytrynę spożywamy na co dzień najczęściej jako dodatek do wody lub herbaty. Picie na czczo ciepłej wody z cytryną ma według wielu osób właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Dlatego warto uzupełnić swoją dietę o ten napój, zwłaszcza gdy jesteśmy w trakcie diety odchudzającej. Cytryna jako dodatek do herbaty jest niestety tylko dodatkiem smakowym. Wysoka temperatura niszczy witaminę C – dość wartościowy składnik cytryny. By temu zapobiec najlepiej jest wrzucać cytrynę dopiero przed samym podaniem, gdy herbata już trochę ostygnie. Banany to oczywiście bardzo dobre źródło potasu. Dlatego jest polecany dla każdego, kto pracuje ciężko zarówno fizycznie jak i umysłowo. Obecnie banany są dostępne w sklepach, a ich cena nie jest zbyt wysoka, dlatego spożywa się je dosyć często, także jako przekąskę. Często ma zastosowanie w sałatkach owocowych. Możemy znaleźć te owoce także jako składnik muesli. To dobrze, ponieważ banan zawiera również witaminy z grupy B, bardzo potrzebne dla zdrowia. Często stosowany jest także jako środek, który przywraca równowagę w jelitach, dlatego warto spożywać go profilaktycznie.