Zalety oleju arganowego do spożycia
Olej arganowy wytwarzany jest z nasion drzewa arganowego rosnącego tylko w jednym miejscu na świecie, w Marku. Ceniony jest ze swoich właściwości jako kosmetyk oraz produkt spożywczy. Jak większość olei zawiera wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, witamin i minerałów.olej arganowy sklep

To bardzo dobre źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których jest tu nawet osiemdziesiąt procent. Ponadto zawiera znacznie więcej witaminy E (nawet dwa razy więcej) niż bardziej popularna u nas oliwa z oliwek. Do kuchni wybieramy olej o ciemniejszym kolorze o wspaniałym zapachu prażonych orzeszków. Spożywanie nawet jednej łyżki oleju arganowego dziennie na czczo pomaga przy wysokim cholesterolu, w problemach z układem krążenia. Usuwa wolne rodniki, stymuluje układ nerwowy oraz działa na problemy z układem pokarmowym - zaparcia, regeneracja komórek wątrobowych. Znane jest działanie kwasów nasyconych jako środka przeciw nowotworowego. Te wszystkie zalety łączy w sobie olej arganowy. Sklep zażąda co prawda za 75 ml tego środka nawet do stu złotych zapłaty, lecz z całą pewnością jest to zakup całkowicie opłacalny. Jak w przypadku wszystkich olei, aby jak najdłużej zachować jego właściwości, należy pamiętać o odpowiednim go przechowywaniu. Najlepiej gdy zamknięty jest w ciemnej butelce, z dala od światła żarowego i słonecznego. Ponadto miejsce przechowywania powinno być również zacienione oraz chłodne.